Cum te pregatesti pentru vacanta de Paste?

Vacanţa de Paşte 2016, altfel spus vacanța de primăvară va începe la 23 aprilie 2016 și va dura până marți, 3 mai 2016 iar cursurile vor fi reluate miercuri, 4 mai 2016, și se vor încheia vineri, 24 iunie 2016.

Cam asa arata calendarul vacantei de Paste, pentru care merita sa iti faci planuri din timp!

Mai jos cateva detalii despre traditiile noastre:

 

Alaturi de nasterea Mantuitorului, Sarbatoarea Sfintelor Pasti ramane una din cele mai importante sarbatori crestine a poporului roman si nu numai.

Iata cateva din cele mai cunsocute traditii si obiceiuri din tara noastra, legate de sarbatoarea Pastelui.

 

Traditii

Traditia spune ca ouale ce urmeaza sa fie inrosite de Pasti trebuie adunate din cuibar in miercurea din cea de-a patra saptamana a Postului Mare, pentru ca nu se vor strica.

Chiar daca ouale sunt stranse in „Miecurea Paresimilor”, vopsitul lor se face in joia din saptamana dinaintea Pastelui si niciodata vinerea.

Ciocanitul oualor se face dupa niste reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, barbatul mai in varsta ciocneste capul oului tinut in mana de partener si rosteste formula „Hristos a inviat”, la care i se raspunde „Adevarat a inviat!”.

Tot potrivit traditiei, cu ocazia acestor sarbaori se gatesc bucate specifice, cum ar fi pasca, ouale rosii (simbol al renasterii) si mielul.

Pasca este coapta o singura data pe an si are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele Mantuitorului au fost rotunde.

Mielul pascal isi gaseste explicatia prin aceea ca la iesirea evreilor din robia egipteana, acestia au facut o jertfa animala. Sacrificarea mielului pascal a prefigurat jertfa mantuitorului la Golgota, iar credinciosii crestini au preluat gestul sacrificiului.

Simbolistica oualor de Pasti se regaseste inainte de Hristos, cand oul era dat in dar, fiind considerat simbolul creatiei, fecunditatii si reinnoirii naturii.

 

Obiceiuri

La tarani, exista obiceiul ca in duminica de Paste sa isi spele fata cu apa neinceputa, in care au pus un ou rosu. Se spune ca vor fi frumosi si sanatosi ca un ou rosu.

In prima zi de Pasti exista obiceiul ca familia sa se adune in jurul mesei imbelsugate, de pe care nu pot lipsi drobul si friptura de miel, ouale rosii, pasca umpluta cu branza si smantana si cozonacii.

Masa are semnificatie ritualica si se desfasoara dupa reguli ancestrale. Totodata, exista obiceiul ca mesenii sa poarte haine noi, ca omagiu pentru aceasta sarbatoare, dar si pentru a sublinia curatirea sufletului si a trupului.

In Transilvania s-a pastrat obiceiul ca in cea de-a doua zi de Pasti sa fie udate fetele, ca act purificator. Flacaii stropesc cu apa sau cu parfum persoanele iesite in cale, in principiu fetele.

 

Tu ce planuri ai?

 

You may also like

Lasa-ne un mesaj